Trópusi egzotikus növények III.

Selyemleánder (Asclepias curassavica)

Más néven Kínai leánder vagy Selyembokor. A trópusi Amerika a hazája Mexikótól Argentínáig. Másfél méteres magasságot is elérő lágyszárú növény, virágai narancsszínben pompáznak. A növény ha megsérül, bőségesen ereszt tejnedvet. Tartása a leánderéhez hasonló, de annál több fényt vizet igényel télen. A virágait repitőszőrös magokkal megrakott termések követik.

Elfogyott!


Citromsárga Selyemleánder (Asclepias curassavica)

Más néven Kínai leánder vagy Selyembokor. A trópusi Amerika a hazája Mexikótól Argentínáig. Másfél méteres magasságot is elérő lágyszárú növény, virágai citromsárga színben pompáznak. A növény ha megsérül, bőségesen ereszt tejnedvet. Tartása a leánderéhez hasonló, de annál több fényt vizet igényel télen. A virágait repitőszőrös magokkal megrakott termések követik.

Ár: 800 Ft


Törpe kígyószakáll (Ophiopogon sp.)

Törpe növésű ophiopogon faj, idősebb korban gömb alakot vesz fel. Közepes fénynél és árnyékban is jól érzi magát. Lassan fejlődik, ha már nagy növényünk van, akkor tőosztással lehet szaporítani.

Ár: 600 Ft


Papagáj nebáncsvirág (Impatiens niamniamensis)

A nebáncsvirágfélék egyik nagytermetű faja. Kétszínű virágaival nyaranta gazdagon megrakva szemet gyönyörködtet ez a trópusi ritkaság. Mint apró díszes papagájok, úgy ülnek a virágok a növények szárán. Napos vagy félárnyékos helyre tegyük, bőven locsoljuk. Fagyra nagyon érzékeny! Hajtásdugványozással jól szaporítható. Gyorsan fejlődik, igénytelen dísznövény.

Elfogyott!


Brazíliai óriás zsálya (Salvia brasiliana)

Igen impozáns megjelenésű zsályaféle, dézsában is hatalmas méretűre fejlődik, gazdagon elágazik és dúsan virágzik. Tavasszal és nyár végén hozza virágait, kék füzérei 20-25 cm-esek. Szabad földbe kiültetve 1 szezon alatt 2 méter fölé nő! Jól gyökereztethető.

Elfogyott!


Pozsgás dögvirág (Stapelia sp.)

Szintén könnyen tartható dögvirág, virágait nyáron hozza. Igen szép rajzolatúak, kitűzőre emlékeztetnek feltűnő virágai, melyek enyhe dögszagot árasztanak. Télen keveset kell öntözni. Dél-Afrikai származású.

Ár: 600 Ft


Házi magyalpáfrány vagy Indiai sarlós pajzsika (Cyrtomium falcatum)

Bár a trópusi növények között szerepel kínálatunkban, igazából -12 °C-ig télálló. Tehát enyhe védelemmel szépen kitelel a ház közelében, védett fekvésben. Cserepes növénynek is alkalmas nem túl meleg lakásokba. Páratartalomra nézve nem túl igényes, télen is elég tartós. Örökzöld, leveleit folyamatosan váltja. Szaporítása spóráról a legegyszerűbb. Levelei idős példányokon elérheti a 75 cm hosszúságot, levélkéi kissé a magyal leveleihez hasonlítanak, levélnyeleit barna pikkelykék sűrűn beborítják. Élőhelye India, Kína és Japán. Sok kertészeti formája létezik.

Ár: 800 Ft


Tobozvirág (Jacobinea carnea)

Nagyon tetszetős medvekörömféle, virágait nyár közepe felé hozza tobozszerű fellevelek közt. A fellevelek is és a virágai is szép sötét rózsaszínűek. Könnyen tartható alacsony cserje, nagy edényben gazdagon virágzó példányok nevelhetők belőle. Víz és fényigénye közepes.

Elfogyott!


Kerti vanília (Heliotropium arborescens)

Peruból származik ez a különleges, érdeslevelűek családjába tartozó illatnövény. Tartják egynyáriként is, de érdemes átteleltetni, így kisebb bokor nevelhető belőle virágokkal gazdagon megrakva. Virágjait un. kunkorvirágzatban hozza, termései kis makkocskák, melyről szaporítható is. Emellett hajtásai is megerednek párás, meleg helyen. Régebben gyakran használt illatnövény volt, kellemes, édeskés illattal. Felfedezését és Európába kerülését követő évtizedekben királyi növényházakban őrizték és igen nagy becsben tartották.

Elfogyott!


Tarka selyemmályva (Abutilon striata Thompsonii)

Hazája Guatemala. A növény leveleinek a színeződése tulajdonképpen mozaikvírus eredménye, mely a növényt nem károsítja. Ideális dézsás növény, nagy cserépben magasra és terebélyesre nő, gazdagon virágzik. Tűző napot szeret és a nagy melegben sok vizet igényel. Virágai narancssárgák és harang alakúak.

Ár: 1500 Ft


Brugmansia 'Variegata'

A méltán népszerű és közismert angyaltrombitának a tarka levelű és krém sárga virágú változatát kínáljuk. Gyors növekedésű és gazdagon virágzó dézsás növény. Vízigényes és sok fényt szeret - ha ezt megkapja, hullámokban szokták elborítani a virágok, melyek főleg éjjel intenzíven illatoznak. A tápanyag utánpótlásra ügyeljünk.

Ár: 2000 Ft


Euphorbia 'variegata'

Fényigényes szobanövény, mely ha jól van tartva, akkor gyönyörű bokorrá fejlődik. Levelei pozsgások, így vizet csak módjával kapjon. Ha megsérül a növény, a kutyatejfélékhez hasonlóan tejnedvet ereszt, így óvatosan bánjunk vele. Nyáron ki lehet helyezni szabadba, naptól kissé védett fekvésbe.

Elfogyott!


Duranta erecta

Ibolyakék virágait fürtökben hozza tavasztól őszig. Tegyük napos helyre és adjunk neki bőven vizet nyaranta. Télen hűvös, de világos szobában teleltessük.

Elfogyott!


Bársony aggófű, Kaliforniai gólyaorr (Senecio petasitis)

A növény levelei lapuszerűek, bársonyosan szőrösek. Kedveli a sok vizet és a bőséges fényt. Könnyen tartható és szinte elpusztíthatatlan. Virágait tél derekán hozza, melyek citromsárgák és illattalanok. Élőhelyén 8-10 m magas fává is megnő.

Elfogyott!


Canna hibrid 'Zimbabwe'

Levelei zöld alapon sárgán csíkosak. Különleges színű levelei mellet élénk színű és nagyméretű virágaival is díszít. A gyakori öntözés elősegíti fejlődését. Középmagas termetű.

Ár: 1500 Ft


Csüngő rozmaring (Rosmarinus officinalis 'prostratus')

A régóta ismert mediterrán fűszernövénynek a Kerti rozmaringnak a ritka csüngő változata. A fagyoktól óvni kell, kertben nem telel ki, tehát érzékenyebb mint a vad alak. Levelei szintén alkalmasak fűszernek. Lehet akasztós cserépbe is ültetni, ahonnan kikúszik idővel, vagy akár egy dézsás növényünk talajtakarója is lehet.

Ár: 1200 Ft


Drimopsis maculata

Egy dél-afrikai hagymás liliomféle, melynek a levelei sötéten pettyezettek, erre utal a tudományos nevében a "maculata". Fehér, gyöngyvirágszerű virágzatokat hoz tavasszal. Igen ritka növény, gyűjtemények értékes darabja. A hagymák osztásával lehet szaporítani.

Ár: 600 Ft

[1. oldal] [2. oldal] [3. oldal]

Copyright © 2006 www.vizi-husevonoveny.hu
 All Rights Reserved.