Télálló mocsári és lápi növények II.

 

Vízi mételykóró (Oenanthe aquatica 'Flamingo')

Vastag szárú, dúsan ágas növény az ernyősök családjából. Szára belül üreges. Levelei 3-4-szeresen szárnyasak és kicsiny cimpájúak. Gyökere gumós, megvastagodott, amely csípős, émelygős, mérgezőőnedvet tartalmaz. Keserű termése vizelethajtó, az állatgyógyászatban lovak golyváját gyógyították vele. Régi neve haramag és borgyökér. Mocsarakban, liget- és láperdőkben fordul elő. Mi a rózsaszín levelű változatát kínáljuk.

Elfogyott!


Vidrafű (Menyanthes trifoliata 'white star')

Az alapfaj védett növény, hajdanán óriási területeket borított be hazánkban a nagy mocsárlecsapolások előtt. Mára csak néhány helyen él vadon, de a vízikertészetekben egyre gyakrabban kínálják kertészeti változatait fehér és rózsaszín színben. Gyorsan szaporodik, sekély vízborítást igényel. Hófehér, rojtos virágait tavasszal hozza füzérben, magasan kiemeli őket a víz színe fölé, nagyon különleges látvány, de sajnos csak 1-2 hétig tart, de a levélzete egész a fagyokig díszít, termést, magot is hoz. Korábbi neve prémestárnics volt, mivel tévesen a tárnicsokkal hozták rokonságba.

Ár: 1000 Ft


Szívlevelű sellővirág (Pontederia cordata)

A vízijácinttal tart rokonságot ez a csodálatos mocsári növény, mely annak ellenére, hogy trópusi, nálunk is kitelel ha jóval fagyszint alatt van a víz alatt. Tömött sötétkék virágzatát nyár közepétől hozza, az egyes virágok közepe citromsárga és feltűnő hasonlóságot mutat a vízijácint virágával.

Ár: 800 Ft


Gyíkfű (Saururus cernuus)

Szív alakú levelei halványzöldek, fehér virágai hosszú, kígyószerű virágzatban állnak, gyenge illatuk van. Terjeszkedő gyökere miatt érdemes ládába ültetni. Nyár közepétől végéig virágzik. Fagyérzékeny, jóval fagyszint alatt tartandó, vagy vigyük tartsuk télen fagymentes helyen. Igen sekély vízbe, vagy akár a partra ültessük!

Ár: 800 Ft


Kínai gyíkfű (Saururus chinensis)

Az előzőekben leírtak vonatkoznak erre a növényre is. A virágzata megjelenését követően a levelek hófehér színeződést kapnak, ezzel igen dekoratívvá téve az egész növényt. Igen sekély vízbe, vagy akár a partra ültessük!

Ár: 800 Ft


Tarka nád (Phragmites carca 'Variegata')

Rokona a nálunk is honos és vizek közelében gyakori nádnak. Ez viszont jóval kisebb termetű és a levelei tarkák, sárga csíkok futnak rajta végig. Könnyen tartható, ne tegyük túl mély vízbe!

Ár: 800 Ft


Vöröslevelű alangfű (Imperata cylindrica 'Red Baron')

Különleges megjelenésű de könnyen tartható fűszerű növény. Levelei az alap közelében zöldek, feljebb vörösbe mennek át. Sekély vízben vagy vízparton tartsuk. Ritkaság!

Ár: 800 Ft


Díszsóska (Rumex sanguineus var. sanguineus)

A konyhakertekből nálunk is jól ismert salátanövénynek az egyik kertészeti változata. Kitűnően érzi magát a medencék sekély vizében, vagy akár mint tóparti növény. Sötétzöld alapon vérvörös levélerezetével nagyon dekoratív, nagyon népszerű. Levelei ehetőek!

Elfogyott!


Japán zsúrló (Equisetum japonicum)

A zsúrlófélék érdekes és ősi növények, fénykoruk a földtörténeti ókorra tehető, mikor is fatermetűek is voltak közöttük. Nagy, lapos ültető edényben érzi magát igazán jól, azt gyorsan benövi a hajtásaival. Sekély vízbe ideális. Ha kellően nagy területen terjeszkedhet, akár hüvelykujj vastagságú hajtásokat is hozhat, igen különleges látványt nyújtva.

Ár: 1000 Ft


Óriás orvosi kálmos (Acorus calamus 'giant')

Régen gyakran használt aroma és gyógynövény volt, sok más olcsóbb növénnyel hamisították ennek a gyöktörzsét. Délkelet-Ázsiában őshonos, hazánkban csak kivadult, ennek ellenére nálunk védett növény az alapfaj. Sekély vizet kedvel, meleg nyarakon jól szaporodik. Gyöktörzse nagyon kellemes illatú, jó aromájú. Tavasszal hozza torzsaszerű virágzatait, de termést a mi égövünk alatt nem érlel.

Ár: 1000 Ft


Tarka orvosi kálmos (Acorus calamus 'variegata')

Az orvosi kálmos tarka, kertészeti változata. Levelei félig zöldek, félig hófehérek.

Ár: 1000 Ft


Tarka tavi nád (Phragmites australis 'variegata')

A hazánkban is honos tavi nádnak a tarka levelű változata. A közönséges nádnál jóval kisebb termetű és nem terjed agresszíven.

Ár: 800 Ft


Fekete sás (Carex nigra)

Áprilisban virágzó dekoratív sásfaj, melynek kalászai szinte koromfeketék. Könnyen tartható, kis igényű, sekély vízbe való vízinövény.

Ár: 800 Ft


Ázsiai gázló (Hydrocotile asiatica)

Igazi vízinövény ritkaság, hazánkban is előfordul a Közönséges gázló a Balaton partján néhány helyen. Ennek ellenére saját tapasztalat, hogy a telet nem nagyon vészeli át, ezért célszerű belőle leszaporítani és azt átmenteni a következő évre. Pajzs alakú levelei hónaljában jelennek meg jelentéktelen apró zöld virágai. Hideg teleken ha felszínközelben van, elfagyhat, így télre célszerű egy kis hajtásdarabot elmenteni.

Ár: 800 Ft


Jussiaea grandiflora

Nagyon különleges és ritka mangróvenövény, mely trópusi mivolta ellenére hazánkban is gond nélkül áttelel az újabb visszajelzések szerint. A ligetszépékkel tart rokonságot (pl. a fuksziával). Sekély vízben alkalmazható, ahonnan is hófehér, szivacsos légző gyökereket emel ki a vízfelszín fölé, ami a gyökérzet megfelelő légzését biztosítja.

Ár: 1000 Ft


Lysimachia nummularia 'Aurea'

Apró, kerek levelű vízparti talajtakaró növény. A vad faja nálunk is gyakran előfordul árokpartokon, nedves helyeken. Mi az aranysárga levelű változatát kínáljuk. Igénytelen, gyorsan terjeszkedik, szépen befedi a nagyobb növények közötti tereket.

Elfogyott!

 


Tavi káka (Scirpus lacustris 'Albescens')

Nagyon hasonlít az előbbi kákafajhoz termetre, de a csíkozottsága hosszában figyelhető meg. Ez is gyorsan nő és könnyen tartható. A csíkozottság tavasszal és nyárelőn intenzívebb! Jóval fagyszint alatt télálló csak!

Ár: 800 Ft


Zebrakáka (Scirpus zebrinus)

A többi kákához hasonlóan sudár szára fehér-fakózöld keresztcsíkos. Erős gyökérzete miatt nagy ültetőkosarat kíván, abban megkapaszkodva ellenáll a szeleknek. A szár csúcsán nyáron barna virágzat látható. A csíkozottság tavasszal és nyárelőn intenzívebb! Jóval fagyszint alatt télálló csak!

Elfogyott!

[1. oldal] [2. oldal] [3. oldal]

Copyright © 2006 www.vizi-husevonoveny.hu
 All Rights Reserved.